czwartek, 19 listopada 2020

MIĘSNE KULKI Z NUTĄ SŁODYCZY

 Wymarzona przystawka. Wytrawne kulki z winogronem w środku, bajka.


  • ugotowana pierś kurczaka 250 g
  • żółty ser 30 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • papryka ostra i słodka po szczypcie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • żółty ser ok. 90-100 g do obtaczania kulek
  • zielone winogrona bez pestek ok.12 sztuk 
  •  

 Wychodzi 11-12 sporych kulek.
Drobniutko posiekać soczystą pierś kurczaka, dodać starte jajko i żółty ser.
Dodać majonez, ketchup, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.
Winogrona opłukać i osuszyć.
Zetrzeć ser do obtoczenia.
Z masy mięsnej formować kulki w środek wkładać winogrono, zlepić kulkę.
Gotowe kulki obtaczać w serze.
Schłodzić minimum 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz