poniedziałek, 16 listopada 2020

BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami )

 Świetne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością  jabłek a słodyczą ciasta. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • 1 bardzo małe jajko
  • cukier 55 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • chłodne masło lub margaryna 125 g
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • cukier puder do posypania
  • mąka ryżowa lub bułka tarta 
  •  Tłuszcz kroimy w kostkę.
    Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
    Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy.
    Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą.
    Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze: