Świetne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością jabłek a słodyczą ciasta.
- Ciasto: mąka pszenna 250 g
- 1 bardzo małe jajko
- cukier 55 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- chłodne masło lub margaryna 125 g
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g
- 1 łyżka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- cukier puder do posypania
- mąka ryżowa lub bułka tarta
- Tłuszcz kroimy w kostkę.
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy.
Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą.
Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy.
Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Proste, szybkie i z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, gdy zostalo tylko jedno jajko, a chce sie slodkiego :)
OdpowiedzUsuńTak, do tego małe :)
OdpowiedzUsuń