Szybka wersja sernika z dynią i ciasteczkami Oreo.
- twaróg sernikowy 1 kg ( wiaderko, gęsty sernik )
- cukier puder 200 g
- budyń śmietankowy 40 g
- budyń toffi 20 g
- 3 jajka
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- puree z dyni 400 g
- ciasteczka Neo o smaku kakaowym 10-12 sztuk
- herbatniki kakaowe kilka sztuk na spód
- kakao do posypania
- Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami.
Bok lekko wysmarować tłuszczem.
Ja miałam już gotowe puree w słoiczku.
Jak zrobić puree podaję na końcu.
Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.
Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy.
Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. - Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę przekładamy do blaszki.
Całość pieczemy w 175 C przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku.
Ostudzony posypujemy kakao.
PUREE Z DYNI.
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami . Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować.
Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz