sobota, 14 listopada 2020

SERNIK Z CIASTECZKAMI I DYNIĄ

 Szybka wersja sernika z dynią i ciasteczkami Oreo.


  • twaróg sernikowy 1 kg ( wiaderko, gęsty sernik )
  • cukier puder 200 g
  • budyń śmietankowy 40 g
  • budyń toffi 20 g
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • puree z dyni 400 g
  • ciasteczka Neo o smaku kakaowym 10-12 sztuk
  • herbatniki kakaowe kilka sztuk na spód
  • kakao do posypania 
  •  Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami.
    Bok lekko wysmarować tłuszczem.
    Ja miałam już gotowe puree w słoiczku.
    Jak zrobić puree podaję na końcu.
    Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.
    Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy.
    Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  •  Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.
    Gotową masę przekładamy do blaszki.
    Całość pieczemy w 175 C przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku.
    Ostudzony posypujemy kakao.

    PUREE Z DYNI.
    Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami . Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
    Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować.
    Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz