Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.
Makówki są ostatnią potrawą wigilijną podawaną " na deser" i mają swój odpowiednik w innych regionach Polski w postaci klusek z makiem, łamańców czy kutii.
- 1 duża chałka
- mak 500 g
- mleko 500 ml
- masło 50 g
- miód 125 ml
- migdały 50 g
- orzechy 100 g
- skórka pomarańczowa 3 łyżki
- olejek migdałowy
- Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w
maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie (
zostawiając kilka do dekoracji), zagotować.
Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm.
Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce).
Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak.
Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu.
Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz