Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników.
- Ciasto : mąka pszenna 300 g
- mąka orkiszowa 200 g
- drożdże 25 g
- mleko 250 ml
- masło 80 g
- cukier 50 g
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru )
- 2-3 łyżki miodu, 1 białko
- jagody goji 40 g ew. aromat
- Lukier : cukier puder 150 g
- sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody
- czerwony barwnik
- Ciasto.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru.
Resztę cukru roztrzepać z jajkami.
W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować.
Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką
Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masa makowa.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić.
Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg.
Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg.
Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę.
Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części.
Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości.
Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz.
Tak aby ukazały się warstwy .
Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka.
Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut. - Lukier.
Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.
Piękny :)
OdpowiedzUsuńWow, jaki piekny makowy kwiat. I pyszny!
OdpowiedzUsuń