piątek, 18 grudnia 2020

''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze

 Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • mąka orkiszowa 200 g
  • drożdże 25 g
  • mleko 250 ml
  • masło 80 g
  • cukier 50 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru )
  • 2-3 łyżki miodu, 1 białko
  • jagody goji 40 g ew. aromat
  • Lukier : cukier puder 150 g
  • sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody
  • czerwony barwnik 
  •  Ciasto.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru.
    Resztę cukru roztrzepać z jajkami.
    W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować.
    Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
    Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką
    Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masa makowa.
    Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić.
    Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg.
    Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg.
    Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę.
    Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części.
    Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości.
    Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz.
    Tak aby ukazały się warstwy .
    Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka.
    Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut.
  •  Lukier.
    Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.

2 komentarze: