Pyszne świąteczne bułeczki.
-
mąka pszenna
500 g -
drożdże świeże
50 g -
mleko
190 -200 ml -
olej
60 ml -
cukier
65 g -
żółtko jajek
2 sztuki -
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka -
mączka z chleba świętojańskiego
KAROB 1 pełna łyżka
nadzienie
-
1 jabłko ok.150 g
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.
Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.
Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche.Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.
W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.
Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.
Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut.
Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńSmaczne buleczki i jakie pomyslowe choinki :)
OdpowiedzUsuń