wtorek, 15 grudnia 2020

KAROBOWE bułki z jabłkiem

 Pyszne świąteczne bułeczki.


  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko

    190 -200 ml
  • olej

    60 ml
  • cukier

    65 g
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 płaska łyżeczka
  • mączka z chleba świętojańskiego

    KAROB 1 pełna łyżka

nadzienie

  • 1  jabłko ok.150 g 

     Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.

    Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.

    Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.
    Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche. 

     Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.

    W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. 

     Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.

    Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.

    Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut. 

     

2 komentarze: