wtorek, 22 grudnia 2020

Pieczone pierogi z kapustą

 Zasmakuj w pierogach z kapustą i pieczarkami, pieczonymi w piekarniku. Proste ciasto i mocno pieczarkowe nadzienie. Takie pierogi od lat goszczą na naszym świątecznym stole. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 7 g
  • letnia woda 275 ml
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1,5 łyżeczki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • suszone zioła : tymianek, majeranek 1 łyżka
  • Nadzienie : pieczarki 500 g
  • 2 cebule
  • kapusta kiszona 400 g
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania 
  •  Wychodzi około 15 pierogów.
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól.
    Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie.

    Nadzienie.
    Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać.
    Pieczarki pokroić w średnią kostkę.
    Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju, dodać pieczarki, przesmażyć ok. 7 -9 minut.
    Potem przyprawić, dodać kapustę, mieszając smażyć jeszcze około 10 minut.
    Przestudzić.
    .Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
  •  Z resztek ciasta można zrobić dowolne ozdoby.
    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w 180 C około 30 minut.

  •  

2 komentarze: