Zasmakuj w pierogach z kapustą i pieczarkami, pieczonymi w piekarniku. Proste ciasto i mocno pieczarkowe nadzienie. Takie pierogi od lat goszczą na naszym świątecznym stole.
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- drożdże 7 g
- letnia woda 275 ml
- olej 3 łyżki
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- suszone zioła : tymianek, majeranek 1 łyżka
- Nadzienie : pieczarki 500 g
- 2 cebule
- kapusta kiszona 400 g
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko do smarowania
- Wychodzi około 15 pierogów.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie.
Nadzienie.
Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać.
Pieczarki pokroić w średnią kostkę.
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju, dodać pieczarki, przesmażyć ok. 7 -9 minut.
Potem przyprawić, dodać kapustę, mieszając smażyć jeszcze około 10 minut.
Przestudzić.
.Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić. - Z resztek ciasta można zrobić dowolne ozdoby.
Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 C około 30 minut.
Na pewno pięknie ozdabiają wigilijny stół!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń