niedziela, 20 grudnia 2020

Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu

 Najlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń. 


 

  • łopatka, karkówka wieprzowa 500 g
  • szponder lub inne mięso wołowe 500 g
  • podgardle lub surowy boczek 500 g
  • 1 udko kurczaka
  • wątróbka drobiowa 100 g
  • 3 cebule
  • 6 jajek
  • 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 )
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe ziele angielskie
  • sól, pieprz 
  •  
  •  Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego.
    Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa.
    Udko z kurczak dodajemy nieco później.
    Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy.
    Bułkę namaczamy w mleku odciskamy.
    Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości.
    Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
    Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.
    Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz