Najlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń.
- łopatka, karkówka wieprzowa 500 g
- szponder lub inne mięso wołowe 500 g
- podgardle lub surowy boczek 500 g
- 1 udko kurczaka
- wątróbka drobiowa 100 g
- 3 cebule
- 6 jajek
- 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia
- po 1 marchewce i pietruszce
- kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 )
- gałka muszkatołowa
- liście laurowe ziele angielskie
- sól, pieprz
- Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego.
Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa.
Udko z kurczak dodajemy nieco później.
Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy.
Bułkę namaczamy w mleku odciskamy.
Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości.
Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.
Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz