Bez pieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki.
- Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g
- masło lub margaryna 110 g
- 1 czekolada 100 g
- mleko 3-4 łyżki
- Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml
- serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- woda gorąca 125 ml
- cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki
- cukier puder do smaku (2-4 łyżki )
- 1 granat lub czerwona porzeczka
- Tortownica 20 cm.
Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek.
Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły.
W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą.
Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy.
Gotową masą wykładamy spód i boki tortownicy.
Tortownicę wkładamy do lodówki by masa stężała.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Do ubitej dodajemy serek wymieszany z cukrem pudrem i waniliowym.
Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej.
Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód.
Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Najlepiej na kilka godzin.
Jakie imponujace ciasto! Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo proste i szybkie. A smakuje wybornie. Dziękuję :)
UsuńPyszne ciacho, lekko orzeźwiające dzięki granatowi. 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak granat wprowadza trochę kwasowości. Czekam na lato i czerwone porzeczki bo są jeszcze lepsze do tego ciasta.
Usuń