niedziela, 20 grudnia 2020

Ciasto śnieżno czekoladowe bez pieczenia

 Bez pieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. 


 

  • Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g
  • masło lub margaryna 110 g
  • 1 czekolada 100 g
  • mleko 3-4 łyżki
  • Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml
  • serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • woda gorąca 125 ml
  • cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki
  • cukier puder do smaku (2-4 łyżki )
  • 1 granat lub czerwona porzeczka 
  •  
  •  Tortownica 20 cm.
    Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek.
    Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły.
    W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą.
    Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy.
    Gotową masą wykładamy spód i boki tortownicy.
    Tortownicę wkładamy do lodówki by masa stężała.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
    Do ubitej dodajemy serek wymieszany z cukrem pudrem i waniliowym.
    Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej.
    Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
    Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód.

  • Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Najlepiej na kilka godzin.

     

4 komentarze:

  1. Jakie imponujace ciasto! Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo proste i szybkie. A smakuje wybornie. Dziękuję :)

      Usuń
  2. Pyszne ciacho, lekko orzeźwiające dzięki granatowi. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak granat wprowadza trochę kwasowości. Czekam na lato i czerwone porzeczki bo są jeszcze lepsze do tego ciasta.

      Usuń