Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.
- papryka konserwowa 200 g
- rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej )
- szynka wędzona 100 g
- śmietana 18 % 125 ml
- 2 lekko czubate łyżki mąki
- starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka
- sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy
- natka pietruszki 2 -3 łyżki
- ew. paprykowe pestki słonecznika
- Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko.
Szynkę pokroić w cienkie słupki.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką.
Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem.
Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem.
Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować.
Zupę posypać natką pietruszki i ew. paprykowymi pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz