wtorek, 15 grudnia 2020

Bożonarodzeniowe Kapuśniaczki

 Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka
  • mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz
  • Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g
  • olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 
  •  Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
  •  Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
    Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .


2 komentarze: