Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej.
- Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka
- mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz
- Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g
- olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz
- Ugotowaną
kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w
drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie
dodajemy tłuszczu.
Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.
Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. - Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Piękna praca.
OdpowiedzUsuńNiesamowite kapusniaczki :)
OdpowiedzUsuń