W domu uwielbiamy wytrawne ciasta z mięsem i warzywami. Można je jeść na obiad, a resztę zabierać na śniadania do pracy.
- Ciasto :mąka pszenna 500 g
- drożdże 40 g
- margaryna 140 g
- szczypta cukru
- 2 żółtka + 1 jajko
- 7-8 łyżeczek śmietany
- sól, czosnek niedźwiedzi czosnek staropolski, pieprz
- Nadzienie : pierś kurczaka 930 g
- natka pietruszki 14 g
- 2 duże ząbki czosnku
- estragon 1 łyżka
- sól, pieprz
- Dodatkowo : kukurydza konserwowa 200 g
- brokuł 85 g
- 125 g zielonej części pora
- Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką
pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka.
Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy
zimną wodą.
Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.
2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.
Wspaniale wygląda 😍
OdpowiedzUsuń