wtorek, 15 grudnia 2020

MIĘSNA ZAPIEKANKA

 W domu uwielbiamy wytrawne ciasta z mięsem i warzywami. Można je jeść na obiad, a resztę zabierać na śniadania do pracy. 


 

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • margaryna 140 g
  • szczypta cukru
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 7-8 łyżeczek śmietany
  • sól, czosnek niedźwiedzi czosnek staropolski, pieprz
  • Nadzienie : pierś kurczaka 930 g
  • natka pietruszki 14 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • estragon 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo : kukurydza konserwowa 200 g
  • brokuł 85 g
  • 125 g zielonej części pora 
  •  Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka. Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą.
    Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


    Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.


    Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.
    2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.


1 komentarz: