środa, 16 grudnia 2020

Budyniowa pianka z jagodami

 Zawsze doskonałe ciasto, puszysta budyniowa pianka w doskonałym kruchym cieście. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 425 g
  • cukier puder 100 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • 5 żółtek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Pianka budyniowa : 5 białek
  • cukier puder 1 szklanka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • olej rzepakowy 100 ml
  • 1 opakowanie jagód mrożonych lub innych owoców 
  •  Blacha 24 X 24 cm wyłożona papierem do pieczenia.
    Do sporej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder,żółtka,szczyptę soli,dodać pokrojoną margarynę i wymieszać mikserem.
    Masę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
    Potem podzielić je na dwie części w proporcji 2:3,zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
    Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić spód blaszki.
    Piec w 180 C przez około 15 minut i przestudzić.
    Białka ubić na sztywną pianę dodając po koniec cukier puder, ciągle miksując wsypać najpierw budynie,a następnie wlać cienką stróżką olej.
    Powstałą piankę wyłożyć na podpieczony spód,wyrównać,na piance ułożyć rozmrożone jagody.
    Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
    Całość piec w 180 C około 35 -40 minut.

2 komentarze: