poniedziałek, 7 grudnia 2020

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne.


ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło lub margaryna

    75 g
  • jajko

    1 małe
  • cukier puder

    75 g
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    ew. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna

    do podsypania

nadzienie

  • masa makowa

    850 g (z bakaliami)
  • jabłka

    200-210 g(obrane) 
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem.
    Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki.
    Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
    Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną.
    Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. 
  •  Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej.
    Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. 

  •  Jabłka przykrywamy resztą maku.
    Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem.
    Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut. 

  •  

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Ja piekę szarlotkę japońską, ale w ten sposób jeszcze maku i jabłek nie łączyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł tego ciasta miał swój początek właśnie w szarlotce japońskiej.Uwielbiam to połączenie. Dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń