Pizza w nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek.
- Ciasto : mąka pszenna 400 g
- olej 5 łyżek
- ciepła woda 160 ml
- drożdże 20 g
- szczypta soli
- Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g
- 1 parówka
- Ketchup, 12 czarnych oliwek
- świeże listki bazylii lub oregano
- Do dekoracji : mała marchewka
- mała czerwona papryka
- czarne oliwki ok. 6-8 sztuk
- gałązki rozmarynu
- Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia.
Ciasto.
Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie.
W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków.
Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy 1/3 ciasta, formujemy okrąg, który kroimy na 6 równych części ( trójkąty ).
Z każdego trójkąta wałkujemy kulkę.
W każdą kulkę ( w miejscu łączenia )wkładamy kawałek parówki.
Z pozostałego ciasta wałkujemy lub formujemy ręcznie następy okrąg i też dzielimy go na 6 części.
Każdą część nadziewamy ketchupem, mozzarellą, ziołami i dwoma oliwkami.
Wałkujemy większe kulki.
Wzdłuż brzegów tortownicy układamy duże kulki, po środku mniejsze kulki.
Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w 180 C przez ok. 20 -25 minut.
Ciasto powinno być jasne w końcu to bałwanki.
Po upieczeniu dekorujemy bałwanki.- Jeśli musicie mieć w pizzy warstwę sera to przed włożeniem bułeczek spód tortownicy posypcie startym serem.
Super, jaki swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńŚwietne.
OdpowiedzUsuń