niedziela, 20 grudnia 2020

Bałwankowa pizza

 Pizza w nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 400 g
  • olej 5 łyżek
  • ciepła woda 160 ml
  • drożdże 20 g
  • szczypta soli
  • Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g
  • 1 parówka
  • Ketchup, 12 czarnych oliwek
  • świeże listki bazylii lub oregano
  • Do dekoracji : mała marchewka
  • mała czerwona papryka
  • czarne oliwki ok. 6-8 sztuk
  • gałązki rozmarynu 
  •  
  •  Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie.
    W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
    Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków.
    Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół.

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy 1/3 ciasta, formujemy okrąg, który kroimy na 6 równych części ( trójkąty ).
    Z każdego trójkąta wałkujemy kulkę.
    W każdą kulkę ( w miejscu łączenia )wkładamy kawałek parówki.
    Z pozostałego ciasta wałkujemy lub formujemy ręcznie następy okrąg i też dzielimy go na 6 części.
    Każdą część nadziewamy ketchupem, mozzarellą, ziołami i dwoma oliwkami.
    Wałkujemy większe kulki.
    Wzdłuż brzegów tortownicy układamy duże kulki, po środku mniejsze kulki.
    Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
    Pieczemy w 180 C przez ok. 20 -25 minut.
    Ciasto powinno być jasne w końcu to bałwanki.


  • Po upieczeniu dekorujemy bałwanki.
  • Jeśli musicie mieć w pizzy warstwę sera to przed włożeniem bułeczek spód tortownicy posypcie startym serem.

  •  

2 komentarze: