RYŻ Z JABŁKAMI POD BEZĄ
Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę.
SKŁADNIKI:
- ryż ( po wypłukaniu 100 g )
- mleko + woda 200 g ( pół na pół )
- sól
- jabłko nie kwaśne 220 g
- Suszona żurawina 30 g
- cukier 20 g
- masło ( lub olej kokosowy ) 11 -12 g
- Kardamon 1/2 łyżeczki
- Beza : 50 g białka ( z 1-2 jajek )
- cukier puder 100 g
- sok z limonki lub cytryny ok. 1 łyżeczka
- Ryż lekko wypłukać , następnie wsypać do wrzącej osolonej mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut.
Jabłko obrać. pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać.
Przygotować małą blaszkę z papierem do pieczenia.
Gdy masa trochę przestygnie formujemy z niej nieco wyższą półkulę. - Piekarnik rozgrzać do 180 C górna grzałka.
Schłodzone białka ubić na sztywno, potem partiami dodawać cukier puder. Na koniec wcisnąć sok z limonki.
Ubitym białkiem obłożyć masę ryżową.
Pieczemy około 15 minut, obrócić zapiekankę po upływie połowy czasu pieczenia. - Cieplutkie jest wspaniałe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz