piątek, 9 kwietnia 2021

Babka " Do góry nogami " w 20 minut

 Ciasto robi się w 15-20 minut. To babka czekoladowa z flanem który w magiczny sposób podczas pieczenia ucieka z góry na dół. Flan smakuje jak ptasie mleczko. Cała trudność polega na wyjęciu babki z foremki, dlatego im prostsza foremka tym łatwiej. Przekonałam się o tym po zrobieniu babki. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 128 g
  • ciemne kakao 32 g
  • drobny cukier 110 g
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • olej 5 łyżek
  • jogurt naturalny 125 ml
  • 2 spore jajka
  • szczypta soli
  • Flan: mleko skondensowane słodzone 530 g
  • mleko 375 ml
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • dodatkowo: olej do smarowania ew. kakao do posypania blaszki 
  •  Forma do babki 21-22 cm.
    Wysmarować ją olejem i delikatnie posypać kakao.
    Ciasto.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
    Dodać cukier, sól, wymieszać łyżką.
    Dolać jogurt, olej, jajka i krótko zmiksować.
    Ciasto wylać do foremki.


  • Flan.
    U mnie wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Do miski wlać skondensowane mleko, zwykłe mleko, wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować.
    Masę wylać na kakaowe ciasto. 

  •  
    Formę wstawić do większej zwykłej blaszki, którą wypełniamy wrzątkiem z czajnika do ok. 1/3 wysokości.
    Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  •  Piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut.
    Ciasto kakaowe wypłynie na wierzch.
    Babkę wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy w formie. Następnie musimy schować ciasto do lodówki (także w formie) najlepiej na całą noc ,flan musi zastygnąć.
    Po tym czasie objeżdżamy nożykiem brzegi formy na niewielką głębokość, a następnie dno formy do 1/2 wysokości zanurzamy na ok. 30 sekund we wrzątku.
    Wyjmujemy formę z wrzątku.
  •  Przykładając talerz , odwrócić ciasto "do góry nogami".

  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz