Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek.
- Ciasto: mąka pszenna 250 g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
- lekko ciepła woda 150 ml
- drożdże 30 g
- olej lub oliwa 35 ml
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól 5 g
- Dodatki: pomidorki truskawkowe
- listki młodej pokrzywy
- 3 łodygi młodego lubczyku
- zielone oliwki nadziewane
- 1 temperowana marchewka
- sól, pieprz, czosnek staropolski, siemię lniane
- ok.2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
Obie mąki zagnieść z drożdżami rozpuszczonymi w 50 ml ciepłej wody z cukrem. Dodać resztę wody, olej,sól i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. - Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia nadając mu kształt łezki.
Ciasto rozwałkować lub rozklepać, brzegi cieniej środek nieco grubiej.
Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 -20 minut.
Potem układamy łodygi i listki lubczyku, listki pokrzywy, szczypiorek.
Następnie połówki pomidorków, kawałki marchewki, połówki oliwek.
Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.
Węższy dół ciasta zakładamy na siebie z związujemy szczypiorkiem.
Pieczemy w 215 C około 25 minut.
Potem już tylko jemy :)
CUDOWNY SMAK I PIĘKNA KOMPOZYCJA.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń