środa, 5 maja 2021

Focaccia " Bukiet " z młodą pokrzywą

 Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
  • lekko ciepła woda 150 ml
  • drożdże 30 g
  • olej lub oliwa 35 ml
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 5 g
  • Dodatki: pomidorki truskawkowe
  • listki młodej pokrzywy
  • 3 łodygi młodego lubczyku
  • zielone oliwki nadziewane
  • 1 temperowana marchewka
  • sól, pieprz, czosnek staropolski, siemię lniane
  • ok.2 łyżki oliwy
  • szczypiorek 
  •  Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
    Obie mąki zagnieść z drożdżami rozpuszczonymi w 50 ml ciepłej wody z cukrem. Dodać resztę wody, olej,sól i wyrobić elastyczne ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  •  Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia nadając mu kształt łezki.
    Ciasto rozwałkować lub rozklepać, brzegi cieniej środek nieco grubiej.
    Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 -20 minut.
    Potem układamy łodygi i listki lubczyku, listki pokrzywy, szczypiorek.
    Następnie połówki pomidorków, kawałki marchewki, połówki oliwek.
    Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.
    Węższy dół ciasta zakładamy na siebie z związujemy szczypiorkiem.
    Pieczemy w 215 C około 25 minut.

  •  Potem już tylko jemy :)

  •  

2 komentarze: