Stary przepis mojej babci.Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 50 g
- 2 żółtka
- mleko 150 -170 ml
- śmietana 18 % 50 g
- olej 60 ml
- 3 ząbki czosnku + sól 1 płaska łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- listki młodej pokrzywy 3-4 garście
- do smarowania : białko + czosnek staropolski ok. 1/2 łyżeczki
- Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą.
Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka.
Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. - Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem .
Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz