poniedziałek, 7 czerwca 2021

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 Doskonały na przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy. Jest to wersja z mniejszą ilością cukru. 


 

  • 40 dobrze rozwiniętych baldachimów czarnego bzu
  • sok z 5 cytryn
  • woda 2 litry
  • cukier 1 kilogram 
  •  Kwiaty odetnij nożyczkami od łodyżek, które są gorzkawe . Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na noc lub co najmniej 12 godzin .
    Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia cukru, nie gotuj.
    Taki mocno gorący syrop przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków .
    Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną.

4 komentarze:

  1. Jesteśmy bardzo ciekawi tego smaku. Lemoniada z takim syropem kwiatowym musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemoniada, herbata i nawet kawę testowałam z tym syropem. Wszystko jest pyszne. Woda, syrop plus cytryna idealne na upał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy kwiaty po zalaniu mogą stać około 22 godzin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje stały ponad 24 godziny, więc i po 22 będzie dobrze.

      Usuń