Doskonały na przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy. Jest to wersja z mniejszą ilością cukru.
- 40 dobrze rozwiniętych baldachimów czarnego bzu
- sok z 5 cytryn
- woda 2 litry
- cukier 1 kilogram
- Kwiaty odetnij nożyczkami od łodyżek, które są
gorzkawe . Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na
noc lub co najmniej 12 godzin .
Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia cukru, nie gotuj.
Taki mocno gorący syrop przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków .
Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną.
Jesteśmy bardzo ciekawi tego smaku. Lemoniada z takim syropem kwiatowym musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńLemoniada, herbata i nawet kawę testowałam z tym syropem. Wszystko jest pyszne. Woda, syrop plus cytryna idealne na upał :)
OdpowiedzUsuńA czy kwiaty po zalaniu mogą stać około 22 godzin?
OdpowiedzUsuńMoje stały ponad 24 godziny, więc i po 22 będzie dobrze.
Usuń