Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem.
- mąka pszenna 300 g
- letnie mleko 80 ml
- suche drożdże 3 g
- 1 jajko
- drobny cukier 30 g
- śmietana 30 % 100 ml
- sól 5 g
- Domowy marcepan : białe migdały 70 g
- cukier puder ok. 3 łyżki
- śmietana 30 % 50 ml
- Do smarowania : Konfitura różana lub inny dżem
- Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem.
Marcepan.
Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki.
Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę.
Ciasto.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać.
Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem.
Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto.
Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.
Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ).
Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną.
Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt.
Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie. -
Ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuń