czwartek, 17 czerwca 2021

Ciasto z rabarbarem i czekoladą ( obracane )

 Lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada. 


 

  • rabarbar 250 g
  • mąka pszenna 113 g
  • 3 jajka
  • drobny cukier 125 g
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
  • szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę ) 
  •  Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia.
    Rabarbar kroimy w drobną kostkę i układamy na spód tortownicy.

    Całe jajka ucieramy z cukrem do białości.
    Mąkę mieszamy z proszkiem.
    Do ubitych jaj przesiewamy w 3 partiach mąkę i delikatnie mieszamy.
    ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) )

  •  
    Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem.
    Pieczemy w 170 C około 50 minut.
    Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier.
    Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy go jeszcze na chwilę piekarnika, niech wierzch ( który był dołem )podeschnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz