Lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada.
- rabarbar 250 g
- mąka pszenna 113 g
- 3 jajka
- drobny cukier 125 g
- 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
- szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę )
- Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar kroimy w drobną kostkę i układamy na spód tortownicy.
Całe jajka ucieramy z cukrem do białości.
Mąkę mieszamy z proszkiem.
Do ubitych jaj przesiewamy w 3 partiach mąkę i delikatnie mieszamy.
( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) )
Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem.
Pieczemy w 170 C około 50 minut.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier.
Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy go jeszcze na chwilę piekarnika, niech wierzch ( który był dołem )podeschnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz