piątek, 3 września 2021
Winna galaretka z jeżynami
Galaretka z białego wina z jeżynami i jadalnymi kwiatami. Biała galaretka z posmakiem mięty i syropu klonowego. Wszystko razem cudownie smakuje i bawi oko. Dość łatwe z wykonaniu.
Galaretka z białego wina : białe wino półsłodkie 165 ml
woda 85 ml
cukier puder 4,5 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody
Galaretka jogurtowo-miętowa : jogurt naturalny 165 ml
śmietana 18 % 3,5 łyżki
mleko 5 łyżek + 30 listków mięty
sok z cytryny 1 łyżka
syrop klonowy 3-4 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody
jeżyny 150 g
jadalne kwiaty : nagietek, floksy
listki mięty
Półokrągła blaszka 26 X 11 cm.
Kwiaty, miętę, jeżyny opłukać i wysuszyć.
Galaretka winna.
Żelatynę wymieszać z wodą.
Podgrzać wino z cukrem i wodą ( do rozpuszczenia cukru ).
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Spód foremki wyłożyć kwiatami potem jeżynami.
Zalać częścią letniej galaretki, tak żeby kwiaty i owoce nie wypłynęły.
Wstawić do lodówki.
Potem wylać resztę galaretki i po bokach ułożyć listki mięty.
Galaretka jogurtowo-miętowa.
Jogurt wymieszać z syropem klonowym, śmietaną, sokiem cytrynowym.
W mleku na małym ogniu gotować listki mięty, ok. 5 minut.
Potem wyjąć miętę i odcisnąć z niej soki.
W lekko gorącym jeszcze mleku rozpuścić żelatynę.
Do żelatyny po łyżce dodawać masę jogurtową.
Gotową galaretkę wylać na zastygłą galaretkę winną.
Wstawiam do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz