dojrzałe mięsiste pomidory ( bawole serca, malinowe ) 2 kg cukier 800 - 900 g goździki ok.40 sztuk ziarna kolendry 2 łyżeczki ( lub w proszku ok. 1 łyżeczka ) sok z 2 cytryn skórka z bardzo dużego jabłka lub 2 mniejszych
Pomidory nacinamy na krzyż i partiami wkładamy do gorącej wody. Skórka ładnie odejdzie, pomidory kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki pomidorów przekładamy do sporego garnka o grubszym dnie i zasypujemy cukrem. Na początek weźmy 800 g cukru, zawsze możemy dodać. Gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut na małym ogniu. Dodajemy goździki i kolendrę, zdejmujemy pokrywkę i lekko zwiększamy płomień. Gotujemy 10 minut, dodajemy dość grubą i jak najdłuższą skórkę z jabłka i sok z cytryn, mieszamy. Mieszając gotujemy jeszcze ok 20 minut ( do zgęstnienia ). Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy o odwracamy do góry dnem. PS. W czasie przekładania wyjmujemy skórki jabłka i można powyjmować goździki.
Nigdy nie wpadłbym na to, żeby łączyć pomidory z goździkami, dzięki!
OdpowiedzUsuń