niedziela, 3 października 2021

Oi sobagi- Kimchi z ogórka

Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.

7-9 średnich ogórków 1 spora cebula 1 marchewka 3-4 ząbki czosnku 1 średnio ostra papryczka sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego ) woda 50 ml cukier 1 płaska łyżeczka pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki świeży imbir 1/2 łyzeczki 

Najlepsze są ogórki do 10 cm. Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół. Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte. Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć. Odstawiamy na 30 -40 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy. Marchew siekamy w paseczki julienne. Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym. Ogórki dokładnie spłukujemy wodą. Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach. Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne. Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni. Może dłużej, ale u nas unikają w mig.

1 komentarz: