sobota, 2 października 2021

Ogórki watykańskie

To ogórki z rodzynkami, doskonałe do obiadu, kanapek,grilla, wytrawnych ciast i paluszków. Przepis ma już chyba kilkanaście lat, dostałyśmy go od cioci i jest używany. Dlaczego WATYKAŃSKIE ? Tego nawet ciocia nie wie na pewno, ale łączy je z naszym Papieżem Janem Pawłem II. W przepisie mojej cioci nie ma gorczycy i jest też mniej wody w zalewie. Ja proponuję taką wersję :)

ogórki gruntowe 5 kg 2 łyżki soli zalewa: cukier 1 kg ocet 0,5 l woda 0,5 l na 1 słoik do 500 ml : 15 rodzynek, 7 ziaren pieprzu, ząbek czosnku, nasiona kopru i ziarna gorczycy 

Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą. Przykryć, odstawić na 2 godziny, potem odsączyć wodę. Do słoików włożyć po 15 rodzynek, koper, czosnek, ziarna pieprzu i gorczycy. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, zapisuję na przyszły rok :-) Tylko czy aby nie są zbyt słodkie?

    OdpowiedzUsuń