dobrze odciśnięty twaróg 500 g 1 jajko mąka pszenna 150 g cukier 2 łyżki cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka szczypta soli mąka do obtaczania olej do smażenia dodatkowo : konfitura z czerwonych mirabelek + jogurt naturalny
Twaróg razem z jajkiem zblendować. Dodać mąkę, oba cukry ,sól i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na stolnicę wysypaną dużą ilością mąki. Staramy się uformować wałek. Nie musi być dokładny , ciasto i tak będziemy odcinać po kawałku. Nożem odcinać kawałki ciasta, rolować mniejsze wałeczki i wycinać z nich ukośne kluski. Ciągle podsypywać mąką. Smażyć z każdej strony do przyrumienienia, na średnim ogniu. Po usmażeniu przełożyć na ręczniki papierowe. Podawać z konfiturą i jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz