sobota, 9 października 2021

Grissini

 Włoskie pieczywo w kształcie wąskich paluszków, chyba każdy je lubi. Podane w włoską szynką gotowaną na parze i naszą natką pietruszki. Pyszna zabawa murowana. 


 

  • mąka pszenna 425 g
  • drożdże suszona instant 7 g
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
  • ciepła woda 250 ml + 1 łyżeczka oregano
  • Dodatki: prosciutto ok. 200 g
  • natka pietruszki 
  •  Mąkę wymieszać z cukrem, solą, oregano i drożdżami.
    Dodać oliwę, ciepłą wodę i zagnieść miękkie, elastyczne i nieklejące się ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.Powinno podwoić swoją objętość.
    Potem rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.
    Wycinać długie paski szerokości 1 cm i zrolować je.
    Wyłożyć na blaszki, piec w 190 C ok 25 minut, potem zwiększyć do 200 C i piec tylko 1-2 minuty.
    Paluszki można owinąć w szynkę, w środek włożyć natkę.

  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz