Włoskie pieczywo w kształcie wąskich paluszków, chyba każdy je lubi. Podane w włoską szynką gotowaną na parze i naszą natką pietruszki. Pyszna zabawa murowana.
- mąka pszenna 425 g
- drożdże suszona instant 7 g
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
- ciepła woda 250 ml + 1 łyżeczka oregano
- Dodatki: prosciutto ok. 200 g
- natka pietruszki
- Mąkę wymieszać z cukrem, solą, oregano i drożdżami.
Dodać oliwę, ciepłą wodę i zagnieść miękkie, elastyczne i nieklejące się ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.Powinno podwoić swoją objętość.
Potem rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinać długie paski szerokości 1 cm i zrolować je.
Wyłożyć na blaszki, piec w 190 C ok 25 minut, potem zwiększyć do 200 C i piec tylko 1-2 minuty.
Paluszki można owinąć w szynkę, w środek włożyć natkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz