SKŁADNIKI. Ciasto kruche : mąka 250 g masło lub margaryna 125 g cukier 100 g 1 jajko
Nadzienie jabłkowe : jabłka kwaskowe 1 kg sok jabłkowy tłoczony 700 ml 2 budynie waniliowe ( po 40 g , bez cukru ) cynamon 1 łyżeczka cukier 6 płaskich łyżek sok z cytryny 4 łyżki borówka cała do mięs i innych potraw 5 łyżek pokruszone biszkopty ok.30 g
Krem budyniowy: mleko 400 ml 1 budyń waniliowy cukier puder 3 łyżki śmietana 36 % 250 ml 1 śmietan-fix ( 9 g ) ew. dodatkowo kilka biszkoptów do dekoracji
Blaszka 20 X 25 cm, posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Kruche ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Chłodzimy. Nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, mieszamy i przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Spód i boki blaszki ( na wysokość 3-4 cm ) wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Podgrzewamy 500 ml soku jabłkowego. Pozostałe 200 ml mieszamy z budyniem i cukrem. Do ugotowanego soku wlewamy budyń, mieszamy do ponownego zagotowania. Na schłodzone ciasto rozkładamy borówki. Kładziemy połowę plasterków jabłek, pokruszone biszkopty, zalewamy połową gorącego budyniu jabłkowego. Rozkładamy pozostałe jabłka i resztę budyniu. Lekko ugniatamy łyżką aby zamknąć puste miejsca. Pieczemy ok. 60-70 minut. Studzimy. Krem budyniowy. Gotujemy 300 ml mleka. W 100 ml mieszamy budyń i cukier. Dodajemy budyń do mleka i mieszając chwilę gotujemy. Studzimy, mieszając i przykrywamy folią. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Ostudzony budyń wymieszać i dodawać po łyżce ubitą śmietanę. Krem nakładamy na przestudzone ciasto. Przed podaniem wierzch możemy udekorować pokruszonymi biszkoptami.
Pysznie wyglada, szczegolnie to nadzienie jablkowe!
OdpowiedzUsuń