piątek, 15 października 2021

Charlotte jabłkowo-begoniowa z cynamonem

 Biszkopt orzechowy z masą twarogowo-cynamonową i musem z jabłek i begonii. Begonii, nie ma tu pomyłki i ekscentryczności. W Ameryce Środkowej begonie to przysmak, zarówno kwiaty jak i liście z łodygami. Smakują wyjątkowo, są lekko kwaskowe i aromatyczne. Teraz czas na porządki w ogródku i systematycznie wykopuję begonie. To jedna z propozycji na wykorzystanie begonii.


  • Biszkopt orzechowy: zmielone orzechy 70 g
  • mąka pszenna 125 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • 3 jajka
  • cukier 100 g
  • olej 45 ml
  • woda 45 ml
  • Nadzienie jabłkowe: czerwone jabłka 450 g
  • czerwone begonie częściowo listkami i łodygami 50 g
  • cukier 15 g
  • sok z czerwonej porzeczki 350 ml
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • Plastry jabłek: 2 spore czerwone jabłka
  • sok z czerwonej porzeczki 750 ml
  • Krem twarogowy : chudy twaróg 250 g
  • półtłusty twaróg 250 g
  • cukier 110 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mleko 150 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • śmietana 36 % 300 ml
  • Dodatkowo: ubita śmietana 36 % z wanilią 150 ml 
  •  Dwie blaszki 20 cm i jedna 16 cm. Spody wyłożone papierem.
    Biszkopt.
    Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem.
    Jajka z cukrem ubić na krem.
    Dolewać wodę zmieszaną z olejem, powoli mieszać.
    Teraz mieszając łyżką powoli wsypywać mąkę.
    Ciasto przelać do 3 blaszek.
    Piec w 175 C ok. 22-27 minut.
    Ostudzić.
  •  

 Nadzienie jabłkowe.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę.
Begonie opłukać i wymieszać z jabłkami.
Gotować początkowo pod pokrywką do miękkości, ale żeby się nie rozpadły.
100 ml soku wymieszać z mąką i cukrem.
Pozostałe 250 ml zagotować.
Ugotować kisiel, zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.

 Do blaszki włożyć jeden 20 cm orzechowy blat, nałożyć jabłka, przykryć drugim 20 cm blatem.
Dobrze schłodzić w lodówce.


 Sitko szerokości 21 cm i pojemności min 1,75 l, wyłożyć folią.
Plastry jabłek.
Z jabłek usunąć gniazda i pokroić w cienkie plasterki.
Odstawić w saganku z sokiem na 1 godzinę.
Potem doprowadzić do wrzenia i przestudzić.
Sitko wyłożyć plasterkami jabłek.
Krem twarogowy.
Śmietanę ubić.
Oba sery zmielić razem z cukrami.
Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami mleka.
Resztę mleka wymieszać z cynamonem i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać i przestudzić.
Porcjami dodawać masę twarogową.
Na koniec bitą śmietanę.
Do sitka przełożyć 1/3 masy serowej, przykryć blatem 16 cm, wyłożyć resztę kremu twarogowego.
Część masy można zostawić, ja tak zrobiłam, bo miałam jej za dużo.
Teraz ostrożnie położyć blaty z jabłkami.
Zawinąć folią i dobrze schłodzić.

 Po schłodzeniu odwinąć folię i obrócić ciasto na tacę.
Górę udekorować pozostałym kremem twarogowym, dół bitą śmietaną.
Można kroić.


 Ps. Dla łatwiejszego krojenia ciasta plasterki jabłek można obrać ze skórki, ale i bez też jest nieźle.

2 komentarze:

  1. Fajny myk z tą begonią, bardzo oryginalne i pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto, jakpieknie wyglada i jeszcze taki ciekawy dodatek! Dzielo sztuki :)

    OdpowiedzUsuń