Napój chłodzący o kwaskowatym smaku, robiony z wody, miodu, soku cytrynowego no i oczywiście majeranku. Moja wersja przepisu Lary Gessler. Majeranek jest skuteczny w zaburzeniach układu trawiennego. Działa rozkurczowo. Pijmy lemoniadę na śniadanie i kolację.
- gałązki świeżego majeranku 10 -15 sztuk
- miód 2 łyżki
- 1 wyparzona cytryna
- konfitura pomarańczowa 1,5 łyżki
- kostki lodu
- woda poniżej 40 C 600 ml
- W wodzie rozpuszczamy miód i konfiturę, studzimy.
Z połowy majeranku odrywamy listki od łodyżek i rozgniatamy w moździerzu
Do moździerza wlewamy część przestudzonej wody , mieszamy i przelewamy do reszty wody.
Do szklanek wkładamy 2-3 całe gałązki majeranku, kawałki cytryny, kostki lodu i zalewamy wodą.
Porządnie mieszamy.
Fajny myk z tym majerankiem. I zdrowy :-)
OdpowiedzUsuń