Obserwatorzy

czwartek, 10 czerwca 2021

Majerkolada

 Napój chłodzący o kwaskowatym smaku, robiony z wody, miodu, soku cytrynowego no i oczywiście majeranku. Moja wersja przepisu Lary Gessler. Majeranek jest skuteczny w zaburzeniach układu trawiennego. Działa rozkurczowo. Pijmy lemoniadę na śniadanie i kolację. 


 

  • gałązki świeżego majeranku 10 -15 sztuk
  • miód 2 łyżki
  • 1 wyparzona cytryna
  • konfitura pomarańczowa 1,5 łyżki
  • kostki lodu
  • woda poniżej 40 C 600 ml 
  •  W wodzie rozpuszczamy miód i konfiturę, studzimy.
    Z połowy majeranku odrywamy listki od łodyżek i rozgniatamy w moździerzu
    Do moździerza wlewamy część przestudzonej wody , mieszamy i przelewamy do reszty wody.
    Do szklanek wkładamy 2-3 całe gałązki majeranku, kawałki cytryny, kostki lodu i zalewamy wodą.
    Porządnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz