Turecki placek gozleme pieczony w piekarniku, to zdrowsza forma tego przysmaku. Smakuje obłędnie.
- Ciasto: mąka pszenna 500 g
- drożdże 30 g + szczypta cukru
- 2 żółtka
- olej 60 ml
- letnie mleko ok. 190 ml
- szczypta soli, majeranek
- Nadzienie: chuda krucha szynka 350 g
- ser żółty mierzwiony 100 g
- ew. sól, pieprz do smaku
- pestki słonecznika + 1 białko do smarowania
- Wychodzi ok. 10 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych.
Ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę , w środek kruszymy drożdże.
Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka.
Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ).
Nadzienie.
W tym rozdrabniamy plasterki szynki z serem w malakserze.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 lub więcej części i formujemy kulki.
Każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki.
Farsz układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na zdjęciu.
Placki przykrywamy odkładamy na 10-20 minut do odpoczynku.
Potem smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pestkami słonecznika.
Placki pieczemy w piekarniku w 180 C do przyrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz