Pyszna i aromatyczna galaretka. Dodatek do placków, naleśników, jogurtów, twarogu i dressingów.
- kwiatostany czarnego bzu 22-25 sztuk
- sok cytryny 100 ml
- woda ok. 1l
- cukier żelujący 2:1 400 g
- Kwiatostany rozkładamy i pozwalamy wyjść ew. żyjątkom.
Delikatnie odcinamy same kwiaty od łodyżek, wkładamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny i litrem wody.
Starajmy się zachować jak najwięcej pyłku kwiatowego.
Mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na noc.
Rano przecedzamy i lekko odciskamy kwiaty.
Ja otrzymałam 900 ml płynu.
Płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier żelujący, mieszamy.
Gotujemy ciągle mieszając ok. 3 minuty.
Gorący syrop przelewamy do słoików , zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia.
Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz