czwartek, 17 czerwca 2021

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

 Pyszna i aromatyczna galaretka. Dodatek do placków, naleśników, jogurtów, twarogu i dressingów.


 

  • kwiatostany czarnego bzu 22-25 sztuk
  • sok cytryny 100 ml
  • woda ok. 1l
  • cukier żelujący 2:1  400 g 
  •  Kwiatostany rozkładamy i pozwalamy wyjść ew. żyjątkom.
    Delikatnie odcinamy same kwiaty od łodyżek, wkładamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny i litrem wody.
    Starajmy się zachować jak najwięcej pyłku kwiatowego.
    Mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na noc.
    Rano przecedzamy i lekko odciskamy kwiaty.
    Ja otrzymałam 900 ml płynu.
    Płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier żelujący, mieszamy.
    Gotujemy ciągle mieszając ok. 3 minuty.

  •  
    Gorący syrop przelewamy do słoików , zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia.
    Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz