środa, 22 grudnia 2021

Szyszki z imbirem

 Smak dzieciństwa, lekko podkręcony kandyzowanym imbirem i kawą inką kokosową. Wprost nie można oderwać się od nich :) Nie wyobrażam sobie świąt bez szyszek. 


 

  • krówki lekko ciągnące 300 g
  • masło 50 g
  • kawa Inka kokosowa 2 łyżeczki
  • kakao 1 płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • imbir kandyzowany 1 plaster
  • ryż preparowany 60 g 
  •  Plaster imbiru drobniutko posiekać.
    W saganku rozpuścić masło, dodać pokrojone krówki, imbir, kawę i kakao.
    Wszystko rozpuścić na jednolitą masę na małym ogniu, mieszając.
    Masę zdjąć z ognia.
    Wsypać ryż, wymieszać.
    Łyżką wykładać porcje masy, potem lekko zwilżoną dłonią formować szyszki.

3 komentarze:

  1. Lata nie jadam takich szyszek:P Pamiętam, że kiedyś to był prawdziwy hit i każdy się nimi zajadał:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem takie szyszki... chyba czas zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. często robię szyszki a imbiru nie dodawalam w sumie nic nie dodawałam, następnym razem do połowy dam tak na spróbowanie

    OdpowiedzUsuń