Prosty i szybki sernik bez pieczenia.
Składniki
spód
- herbatniki 180 g
- zimna woda 50 ml
- kawa rozpuszczalna 1 łyżka
- herbatniki 180 g
- zimna woda 50 ml
- kawa rozpuszczalna 1 łyżka
sernik
- serek śmietankowy cream cheese naturalny 500g
- cukier waniliowy 16 g
- cukier puder ok. 50 g
- śmietana 30 % 100 ml
- kakao 2 łyżki
- żelatyna 28 g
- zimna woda 150 ml
- truskawki 300 g
- cukier 2-3 łyżki
- serek śmietankowy cream cheese naturalny 500g
- cukier waniliowy 16 g
- cukier puder ok. 50 g
- śmietana 30 % 100 ml
- kakao 2 łyżki
- żelatyna 28 g
- zimna woda 150 ml
- truskawki 300 g
- cukier 2-3 łyżki
galaretka
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej + 250 ml wody
- ok. 8 truskawek
- listki mięty
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej + 250 ml wody
- ok. 8 truskawek
- listki mięty
Przygotowanie
1Tortownica 18 cm, boki wykładamy folią. Spód. Ciastka miksujemy i zagniatamy z kawą rozpuszczoną w wodzie. Przekładamy na spód tortownicy i lekko ugniatamy. Odstawiamy do lodówki. Ugotować galaretkę.
Truskawki kroimy w kostkę i razem z cukrem przekładamy do saganka. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie do napęcznienia. Potem podgrzać w naczyniu z bardzo ciepłą wodą ( nie gotować ). Ostudzić. Serek wymieszać, potem ubić ze śmietaną. Dodać cukier puder i waniliowy do smaku. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Płynną i ostudzoną żelatynę podzielić na trzy części. Jedną doda do truskawek, drugą do białego serka , trzecią do kakaowego serka. Dobrze wymieszać.
Do tortownicy nakładać po dużej łyżce serka ciemnego, białego i masy truskawkowej. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Potem ułożyć połówki truskawek, listki mięty i tężejącą galaretkę.
Schłodzić w lodówce.
Super sernik.
OdpowiedzUsuń