środa, 13 lipca 2022

Domowe jagodzianki

 


 Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym.

Składniki

ciasto

  • mąka pszenna 1 kg
  • 4 żółtka
  • drożdże 100 g
  • cukier 130 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 300 ml
  • maślanka 80 ml
  • olej rzepakowy 120 ml

nadzienie

  • jagody ok. 450 g
  • cukier puder 1-2 łyżeczki
  • lukier

    • sok z jagód
    • cukier puder
    • sok z cytryny
    • Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz