Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym.
Składniki
ciasto
- mąka pszenna 1 kg
- 4 żółtka
- drożdże 100 g
- cukier 130 g
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- mleko 300 ml
- maślanka 80 ml
- olej rzepakowy 120 ml
nadzienie
- jagody ok. 450 g
- cukier puder 1-2 łyżeczki
lukier
- sok z jagód
- cukier puder
- sok z cytryny
- Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz