czwartek, 20 października 2022

Wuzetka

 WUZETKA


Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana.

Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka 250 g
  • margaryna 130 g
  • cukier 100 g
  • 1/2 słoika dżemu
  • 2 jajka
  • mleko 12-16 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • rum do polania
  • Krem

    • śmietana 30 % 800 ml
    • cukier puder 1-2 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ew. śmietan-fix
    • trochę dżemu

    Polewa

    • margaryna 50 g
    • mleko 2 łyżki
    • cukier puder 120 g
    • kakao 2 łyżki

Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę rozpuścić dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować, potem przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części ( można delikatnie nasączyć rumem ), przełożyć kremem i polać polewą. Dolną warstwę ciasta można delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu. Udekorować resztą kremu.

2 komentarze: