niedziela, 12 grudnia 2021

Trochę inny makowiec

 Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami. 


 

  • Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 95 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli + 50 g rodzynek
  • Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g
  • drożdże 50 g
  • kwaśna śmietana 3 łyżki
  • 2 jajka
  • masło 150 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • Krem: ugotowany budyń waniliowy 300 g
  • śmietana 18 % 250 g
  • sok z cytryny do smaku, ew. skórka z cytryny
  • Masa makowa 500 g 
  •  Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto. kruche.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto.
    Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść.
    Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki.
    Makowiec.
    Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło.
    Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie.
    Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma.
    Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm.
    Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować.
    Zwinąć w rulon.
    Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.

  • Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku.
    Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem.
    Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut
    Krem.
    Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy.
    Ciasto podajemy z kremem i owocami.
    Ciasto świetnie wygląda w przekroju.

3 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda i od razu czuję się lepiej, żeby nie powiedzieć bogato

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i na pewno jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za miłe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń