Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.
- Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g
- margaryna 250 g
- cukier 95 g
- 1 jajko
- śmietana 18 % 5 łyżek
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- szczypta soli + 50 g rodzynek
- Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g
- drożdże 50 g
- kwaśna śmietana 3 łyżki
- 2 jajka
- masło 150 g
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- Krem: ugotowany budyń waniliowy 300 g
- śmietana 18 % 250 g
- sok z cytryny do smaku, ew. skórka z cytryny
- Masa makowa 500 g
- Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Ciasto. kruche.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto.
Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść.
Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki.
Makowiec.
Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło.
Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie.
Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma.
Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm.
Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować.
Zwinąć w rulon.
Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.
Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku.
Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem.
Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut
Krem.
Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy.
Ciasto podajemy z kremem i owocami.Ciasto świetnie wygląda w przekroju.
Pysznie to wygląda i od razu czuję się lepiej, żeby nie powiedzieć bogato
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno jest pyszny. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe wpisy :)
OdpowiedzUsuń