Proste, szybkie i smaczne ciasto dyniowe z mnóstwem żurawiny.
Cydr i puree dyniowe powodują że ciasto jest delikatnie wilgotne.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna 300 g
- cynamon 2 łyżeczki
- zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- puree dyniowe 1 szklanka
- 2 żółtka + 1 białko
- olej niecała 1/2 szklanki
- cukier brązowy 1/2 szklanki 110 g
- cydr ( lub sok jabłkowy ) 1/2 szklanki
- starta skórka pomarańczowa 1 łyżka
- suszona żurawina 90 g
- szczypta soli
- Blaszka 10 X 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Żurawinę zalać gorącą wodą, gdy zmięknie odcedzić. Jajka wymieszać z puree, olejem, cukrem i cydrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i przyprawami. Dolać mokre składniki, wymieszać łyżką, na koniec dodać żurawinę i lekko wymieszać.
- Przełożyć ciasto do blaszki i piec w 180 C ok. 60 minut.
Bardzo apetyczna propozycja. Tociasto posiada wszystko, co lubie...
OdpowiedzUsuń