wtorek, 24 października 2023

Aromatyczne ciasto dyniowe z żurawiną



Proste, szybkie i smaczne ciasto dyniowe z mnóstwem żurawiny. Cydr i puree dyniowe powodują że ciasto jest delikatnie wilgotne.

SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 300 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • puree dyniowe 1 szklanka
  • 2 żółtka + 1 białko
  • olej niecała 1/2 szklanki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki 110 g
  • cydr ( lub sok jabłkowy ) 1/2 szklanki
  • starta skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • suszona żurawina 90 g
  • szczypta soli

  • Blaszka 10 X 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Żurawinę zalać gorącą wodą, gdy zmięknie odcedzić. Jajka wymieszać z puree, olejem, cukrem i cydrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i przyprawami. Dolać mokre składniki, wymieszać łyżką, na koniec dodać żurawinę i lekko wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do blaszki i piec w 180 C ok. 60 minut.

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna propozycja. Tociasto posiada wszystko, co lubie...

    OdpowiedzUsuń