niedziela, 23 czerwca 2024

Pianka kawowa z truskawkami

 


Uwielbiam takie proste, szybkie i smaczne ciasta. Idealne na niedzielne spotkania rodzinna i codzienne przyjemności.
29 maja maja minęło pół roku od śmierci mojej kochanej mamy a ciągle serce krwawi.
Mama lubiła takie ciasta, pewnie pierwsza byłaby przy stole.

SKŁADNIKI


kawowa pianka

  • śmietana 30 % 330 g
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • cukier puder 2-4 łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki (10 g)
  • wrzątek 100 ml

  • okrągłe biszkopty 8 sztuk
  • kilkanaście większych truskawek
  • kilka bez
  • napar kawowy 8 łyżeczek ( do biszkoptów )
Obręcz lub tortownica 18 cm. Truskawki opłukać, osuszyć. Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć kawą. Boki wyłożyć połówkami truskawek, środek całymi.

Pianka. Żelatynę i kawę rozpuścić w wodzie. Ostudzić, często mieszając. Schłodzoną śmietanę ubić, pod konie dodać puder. Ja użyłam ok. 3 łyżki cukru, jeśli zrezygnujecie z bez trzeba dodać więcej cukru. Miksując dolewamy przestudzoną żelatynę. Piankę wyłożyć do tortownicy, dobrze wypełniając puste miejsca.

Wierzch posypać dwoma pokruszonymi bezami. Resztę zostawić do dekoracji i kruszyć bezpośrednio na spodek z ciastem. Schłodzić.

zoom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz