sobota, 9 maja 2020

Rabarbarowiec z migdałami


Półkruche ciasto migdałowe z musem rabarbarowym posypane migdałami. Polecam.
  • Ciasto: mąka 220 g + zmielone migdały 30 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1/2 jajka ( lub 1 mniejsze )
  • śmietana 18 % 2-3 łyżki ( lub 3-4 łyżki przy 1 jajku )
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Mus rabarbarowy : rabarbar 1 kg
  • cukier 80 g
  • Posypka : kilkanaście obranych migdałów
  • Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Rabarbar opłukać ,obrać i pokroić w 1-1,5 cm paski.
    Dusić na dużym ogniu bez przykrycia około 5-8 minut. Przestudzić.
    Ciasto.
    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i równomiernie rozłożyć w formie.
    Na ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i posypać posiekanymi migdałami.
    Piec w 190 C przez około 60 minut.

wtorek, 26 lutego 2019

ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK

Świąteczny króliczek


  • mąka pszenna 300 g + gryczana 70 g
  • drożdże 30 g
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • przyprawa Tandoori Masala 1 łyżka
  • lekko ciepłe mleko 150-160 ml
  • majonez 1 łyżka + 1 żółtko
  • olej 45 ml
  • 5 krótszych parówek
  • Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek.
    Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże.
    Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka.
    Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez.
  • Jak drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i dość miękkie.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( od 30-50 minut ).
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części.
    Z każdej rolujemy cienki wałek o długości około 60 cm.
    Każdy wałek układamy w literkę U, dół nakładamy na 3/4 wysokości ciasta.
    Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę.
    Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki.
  • Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek.
    Bułki pieczemy w 180 C 20 minut.
    Gorące smarujemy mlekiem.

sobota, 22 września 2018

Kwiatowe ciasteczka

Kwiatowe ciasteczka


Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna 130 g
  • mąka orkiszowa 40 g
  • masło lub margaryna 85 g
  • cukier puder 50 g
  • herbata matcha do 1/4 łyżeczki + szczypta soli
  • kwiatki ( bratki, floksy ) około 20 sztuk
  • małe listki mięty około 40 sztuk
  • białko + 1/2 łyżeczki cukru
  • Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.
    Kwiaty i listki mięty oczyścić.
    Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło.
    Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.
  • Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.
    Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem.
    Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.
    Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
  • Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.
    Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)

piątek, 3 sierpnia 2018

Ryż z jabłkami pod bezą

RYŻ Z JABŁKAMI POD BEZĄ

Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę.
SKŁADNIKI:


  • ryż ( po wypłukaniu 100 g )
  • mleko + woda 200 g ( pół na pół )
  • sól
  • jabłko nie kwaśne 220 g
  • Suszona żurawina 30 g
  • cukier 20 g
  • masło ( lub olej kokosowy ) 11 -12 g
  • Kardamon 1/2 łyżeczki
  • Beza : 50 g białka ( z 1-2 jajek )
  • cukier puder 100 g
  • sok z limonki lub cytryny ok. 1 łyżeczka
  • Ryż lekko wypłukać , następnie wsypać do wrzącej osolonej mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut.
    Jabłko obrać. pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać. 
    Przygotować małą blaszkę z papierem do pieczenia.
    Gdy masa trochę przestygnie formujemy z niej nieco wyższą półkulę.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 C górna grzałka.
    Schłodzone białka ubić na sztywno, potem partiami dodawać cukier puder. Na koniec wcisnąć sok z limonki.
    Ubitym białkiem obłożyć masę ryżową.
    Pieczemy około 15 minut, obrócić zapiekankę po upływie połowy czasu pieczenia.
  • Cieplutkie jest wspaniałe.