KUKUŁKA CIASTO Z "PRĄDEM"
Ciasto
- mąka pszenna 170 g
- mąka ziemniaczana 30 g
- ciemne kakao 15 g
- cukier 210 g
- 6 jajek
Masa śmietankowa
- śmietana 30 % 1 litr
- serek mascarpone 500 g
- cukier puder ok. 100 g
- żelatyna 2 łyżki + odrobina wody
- cukier waniliowy 5 g
Poncz
- woda 250 ml
- wódka 125 ml
- cukier 100 g
- kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki
- czekolady mlecznej 100 g
- czekolady gorzkiej 100 g
Dodatkowo
- podłużne biszkopty ok. 200 g
- zmielone orzechy do posypania
- Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto, biszkopt.
W misce wymieszamy obie mąki i kakao.
Jajka z cukrem ubijamy na sztywno.
Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut.
Studzimy.
Poncz.
W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą.
Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając.
Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy.
Masa śmietankowa.
Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła.
Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier.
Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.
Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej.
Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie.
Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem.
Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami.
- Ciasto schładzamy.
Super ciasto.
OdpowiedzUsuń