Ciasto
- mąka pszenna 170 g
- mąka ziemniaczana 30 g
- ciemne kakao 15 g
- cukier 210 g
- 6 jajek
Masa śmietankowa
- śmietana 30 % 1 litr
- serek mascarpone 500 g
- cukier puder ok. 100 g
- żelatyna 2 łyżki + odrobina wody
- cukier waniliowy 5 g
Poncz
- woda 250 ml
- wódka 125 ml
- cukier 100 g
- kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki
- czekolady mlecznej 100 g
- czekolady gorzkiej 100 g
Dodatkowo
- podłużne biszkopty ok. 200 g
- zmielone orzechy do posypania
- Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając. Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy. Masa śmietankowa. Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami.
- Ciasto schładzamy.
Super ciasto.
OdpowiedzUsuń