środa, 23 sierpnia 2023

KUKUŁKA CIASTO Z "PRĄDEM"

 


Ciasto

  • mąka pszenna 170 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • ciemne kakao 15 g
  • cukier 210 g
  • 6 jajek

Masa śmietankowa

  • śmietana 30 % 1 litr
  • serek mascarpone 500 g
  • cukier puder ok. 100 g
  • żelatyna 2 łyżki + odrobina wody
  • cukier waniliowy 5 g
  • Poncz

    • woda 250 ml
    • wódka 125 ml
    • cukier 100 g
    • kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki
    • czekolady mlecznej 100 g
    • czekolady gorzkiej 100 g

    Dodatkowo

    • podłużne biszkopty ok. 200 g
    • zmielone orzechy do posypania

    • Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając. Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy. Masa śmietankowa. Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach. 
    • Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami. 
    • Ciasto schładzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz