środa, 16 sierpnia 2023

Ciasto Orzechowo-czekoladowe



  • Składniki

    • orzechy ziemne 100 g
    • czekolada gorzka 100 g
    • cukier puder 195 g
    • masło lub margaryna 125 g
    • 2 średnie jajka
    • mąka 70 g
    • proszek do pieczenia 2 g ( 1/2 lekko czubatej łyżeczki )
    • szczypta soli

    • Blaszka 22 X 10 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Orzechy dobrze posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Czekoladę rozpuścić z łyżką wody. Trochę przestudzić. Masło utrzeć z cukrem doda czekoladę, dobrze wymieszać na gładką masę. Ucierając dodawać po jednym jajku i porcjami mąkę. Na koniec dodać orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec w 180 C około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz