- Placki cukiniowe z chrupiącym boczkiem i cebulką. Pyszne sezonowe śniadanko lub wczesna kolacja. Teraz są najlepsze.
- SKŁADNIKI
- młode cukinie 650 g
- cieniutkie plasterki boczku 110-120 g
- 2 jajka
- 2 spore szalotki, lub 1 większa cebula
- mąka 4 lekko czubate łyżki
- sól, pieprz
- Boczek i obrane szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, do lekkiego przyrumienienia. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Posypać odrobiną soli i odstawić na 10-15 minut. Potem cukinię odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać boczek z cebulką, jajka, mąkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do przyrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz