czwartek, 31 sierpnia 2023

PLACKI CUKINIOWE Z BOCZKIEM

 


  • Placki cukiniowe z chrupiącym boczkiem i cebulką. Pyszne sezonowe śniadanko lub wczesna kolacja. Teraz są najlepsze.

  • SKŁADNIKI
  • młode cukinie 650 g
  • cieniutkie plasterki boczku 110-120 g
  • 2 jajka
  • 2 spore szalotki, lub 1 większa cebula
  • mąka 4 lekko czubate łyżki
  • sól, pieprz

  • Boczek i obrane szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, do lekkiego przyrumienienia. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Posypać odrobiną soli i odstawić na 10-15 minut. Potem cukinię odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać boczek z cebulką, jajka, mąkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do przyrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz