Delikatnie cynamonowe drożdżowe racuchy będą idealne na deser, śniadanie i wczesną kolację.
- SKŁADNIKI
- mąka pszenna 170 g
- drożdże suszone instant 7 g
- letnie mleko 150 ml
- 2 jajka
- cukier 3 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
- cynamon 1 płaska łyżeczka
- śliwki ok. 300 g
Mąkę przesiać do miski.
Letnie mleko wymieszać z cukrami i drożdżami.
Odstawić do podrośnięcia na ok. 5 minut.
Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka i cynamon.
Dokładnie wymieszać.
Odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Na rozgrzanej patelni ułożyć połówki śliwek ( przekrojoną częścią do dołu ) i przykryć ciastem.
Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz