poniedziałek, 21 sierpnia 2023

RACUSZKI ZE ŚLIWKAMI



 Delikatnie cynamonowe drożdżowe racuchy będą idealne na deser, śniadanie i wczesną kolację.

  • SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 170 g
  • drożdże suszone instant 7 g
  • letnie mleko 150 ml
  • 2 jajka
  • cukier 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • śliwki ok. 300 g

Mąkę przesiać do miski. Letnie mleko wymieszać z cukrami i drożdżami. Odstawić do podrośnięcia na ok. 5 minut. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Na rozgrzanej patelni ułożyć połówki śliwek ( przekrojoną częścią do dołu ) i przykryć ciastem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz