czwartek, 10 sierpnia 2023

DOMOWE CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM


Domowa piekarnia dzisiaj wypiekła ciastka francuskie z serem. Pyszne i nie za słodkie. Ciasteczka posypałam sezamem.

SKŁADNIKI
  • Ciasto francuskie 275 g
  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1,5 łyżki
  • budyń waniliowy 1 łyżeczka
  • sezam do posypania


Jajko roztrzepać. Twaróg rozgnieść łyżką, dodać oba cukry, budyń i 1 łyżkę roztrzepanego jajka. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwinąć pokroić na 6 kwadratów ( 12,5 X 12,5 cm ). Połowę każdego kawałka ponacinać nożem, posmarować jajkiem, nałożyć masę twarogową i złożyć w trójkąt lub prostokąt. Ciastka wyłożyć na blachę z papierem, schłodzić w lodówce. Potem posmarować jajkiem, posypać sezamem i piec w 210 C ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz