środa, 23 sierpnia 2023

CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ

 


SKŁADNIKI 


Ciasto

  • mąka pszenna 255 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • zimne masło lub margaryna 185 g
  • cukier 110 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • 3 żółtka

  • beza + porzeczki

    • 3 białka
    • szczypta soli
    • cukier 220 g
    • porzeczki bez gałązek 330 g
    • ew. płatki migdałowe


    • Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ( min. 40 minut ). Potem ciastem wylepić spód tortownicy i piec 20 minut w 200 C . Białka z solą ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Gotową pianę delikatnie wymieszać z porzeczkami.
    • Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć pianę, posypać płatkami. Piec jeszcze 20 minut w 200 C. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. O ile wytrzymacie, bo u mnie polowa poszła prawie na gorąco:)

  • Tor


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz