CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna 255 g
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- zimne masło lub margaryna 185 g
- cukier 110 g
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- 3 żółtka
beza + porzeczki
- 3 białka
- szczypta soli
- cukier 220 g
- porzeczki bez gałązek 330 g
- ew. płatki migdałowe
- Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ( min. 40 minut ).
Potem ciastem wylepić spód tortownicy i piec 20 minut w 200 C .
Białka z solą ubić na sztywno, powoli wsypując cukier.
Gotową pianę delikatnie wymieszać z porzeczkami.
- Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć pianę, posypać płatkami.
Piec jeszcze 20 minut w 200 C.
Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
O ile wytrzymacie, bo u mnie polowa poszła prawie na gorąco:)
- Tor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz