- SKŁADNIKI
- wieżo ugotowane ziemniaki 750 g
- mąka ziemniaczana ok.190-200 g
- 2-3 gałązki szałwii
- 3-4 łyżki masła
- gorące mleko do 280 ml
- gałka muszkatołowa duża szczypta
- sól, pieprz
Dodatki
- listki szałwii + masło
- gulasz mięsny
- Oberwać listki szałwii, posiekać i krótko przesmażyć na maśle. Ziemniaki mogą być lekko ciepłe, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, przesmażoną szałwię, gałkę, szczyptę soli i pieprzu.
Lekko wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Wyrobić na gładką i zwartą masę. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 4 minuty. Podawać z gulaszem lub szałwią smażoną na maśle. Ja najlepiej lubię z gulaszem i masełkiem szałwiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz