piątek, 25 sierpnia 2023

KNEDLE ZIEMNIACZANE

 


  • SKŁADNIKI
  • wieżo ugotowane ziemniaki 750 g
  • mąka ziemniaczana ok.190-200 g
  • 2-3 gałązki szałwii
  • 3-4 łyżki masła
  • gorące mleko do 280 ml
  • gałka muszkatołowa duża szczypta
  • sól, pieprz

Dodatki

  • listki szałwii + masło
  • gulasz mięsny

  • Oberwać listki szałwii, posiekać i krótko przesmażyć na maśle. Ziemniaki mogą być lekko ciepłe, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, przesmażoną szałwię, gałkę, szczyptę soli i pieprzu.
  • Lekko wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Wyrobić na gładką i zwartą masę. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 4 minuty. Podawać z gulaszem lub szałwią smażoną na maśle. Ja najlepiej lubię z gulaszem i masełkiem szałwiowym.

    zoom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz