SKŁADNIKI.
młoda cukinia 420 g
młoda marchewka 210 g
3 małe czerwone cebule
mąka kukurydziana 5-6 czubatych łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
3 małe jajka
3 ząbki czosnku
sok z cytryny 3 łyżeczki
musztarda francuska 1,5 -2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Marchewki, cebule i czosnek obrać. Cukinię, marchewki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać przeciśnięty czosnek, posypać solą i odstawić na 10 minut. Potem delikatnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajka, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz. Dobrze wymieszać i smażyć na suchej patelni do przyrumienienia.
Czesto robie takie placki, rodzina je uwielbia. Nastepnym razem musze dodac jogurt i musztarde, gdyz nigdy tego nie robilam a wydaje mi sie, ze polepsza smak.
OdpowiedzUsuńTak, dużo zyskuje na smaku.
UsuńBardzo lubię takie placuszki ;)
OdpowiedzUsuń