To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej strukturze.
- 3 jajka
- biała czekolada 120 g
- kremowy serek śmietankowy 135 g
- Blaszka 15 X 11 cm wyłożona papierem do pieczenia ( powyżej brzegi blaszki ).
Druga większa blaszka na gorącą wodę.
Może być nieco mniejsza wtedy sernik będzie wyższy.
Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki.
Żółtka zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Serek też wcześniej wyjmujemy z lodówki. - Połamaną czekoladę przekładamy do większej miski
i umieszczamy ją na garnku z gotującą się wodą.
Para rozpuści czekoladę.
Kiedy czekolada będzie się rozpuszczać, ubijamy białka na sztywną pianę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy łyżkami serek i mieszamy.
Następnie masy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
Dodajemy 1/3 ubitych jajek i znów mieszamy.
Potem dodajemy resztę białek i ponownie mieszamy całą masę.
Całość przekładamy do blaszki.
Blaszkę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki i wypełniamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości blaszki z sernikiem.
Sernik japoński pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie pozostawić ciasto na 15-20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku by „doszedł”.- Sernik będzie lekko "trzęsący" i taki powinien być.
Trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńSernik jest bardzo smaczny i warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuń